Gode råd

TOP LOCK®

Læs mere om de mest hyppigt stillede spørgsmål her på siden.

Virkning

/

Hvordan virker TOP LOCK®?

TOP LOCK® fugemateriale er ligesom fugesand, men bliver fejefast – ja du kan også kalde det trædefast. Det vil sige, at sandet ikke lægger sig på belægningen efter fx et regnskyl, som almindeligt fugesand vil gøre.

Vi har tilsat det ovntørrede danske kvartssand nogle ufarlige bindemidler og ganske lidt cement, og når det får vand, begynder processen med at hærde op til en fast fuge. Den danner faktisk en fast top og hærder op ovenfra og ca. 1 cm nedad. Når fugen er hærdet op, kan der ikke sætte sig ukrudt i fugerne og myrerne vil heller ikke myldre op. Du undgår at bruge en masse unødvendige kemikalier.

Husk at følge forskriften meget nøje. Og tjek vejrudsigten inden, da TOP LOCK® ikke tåler regn de første 24 timer. Og der må heller ikke være en luftfugtighed på over 70%.

Er TOP LOCK® vandgennemtrængelig?

Ja, TOP LOCK® er vandgennemtrængelig. I regnvejr bliver fugen blød og elastisk. Når den igen bliver tør, vil den stadig være fast. Ved steder, hvor der hele tiden er vand f.eks. fra en dryppende tagrende, kan fugen ikke hærde op.

Mos / alger

Vores fugematerialer kan altså ikke forhindre eventuel forekomst af mos eller alger. Disse 2 botaniske fænomener elsker våde omgivelser. Du vil se dem i perioder efter megen regn eller fugt og også typisk i områder, hvor solen ikke er på konstant.

Brug et egnet middel mod mos- eller algebekæmpelse, så de ikke breder sig.

Anvendelse

/

Hvorfor skal jeg altid lave et test areal?

Du skal først lave et testareal, og det er først og fremmest for at se, om resultatet opfylder dine forventninger. Med alle produkter, hvor der indgår lidt cement, skal du lave et testfelt, for at se hvor meget slør du eventuelt får på dine sten.

Vi har tilført TOP LOCK® lidt cement og et bindemiddel, som ikke kan undgå at lægge sig ovenpå stenene. Hvis stenene er meget ru, har en åben overflade eller er af ældre dato, så vil der lægge sig noget i porerne.

Ved opvanding kan dette give et gråligt slør og ses tydeligst på farvede sten. Husk derfor at feje godt med en blød kost, inden du vander. Med et testareal vil du se, om du er tilfreds med dit arbejde.

Læs mere under "Afsmitning – Min belægning er blevet helt grå efter brug af TOP LOCK®".

Hvorfor vi angiver en fugebredde og fugedybde.

For at fugen vil holde er det vigtigt at være opmærksom på, at fugebredden 3 – 10 mm ikke afviger. Er fugen for smal, hærder materialet ikke godt op, fordi der er for lidt materiale i, og er fugen for bred, så bliver fugen svagere ved belastning og kan revne eller brække af. Altså er det bedst, at du holder dig inden for grænsen. For at opnå den bedste hærdning skal TOP LOCK® have en fugedybde på minimum 40 mm.

Hvorfor skal jeg blande indholdet?

Vi har tilført sandet nogle bindemidler og lidt cement, der sammen med de større sandkorn kan lægge sig i den ene side af posen. Derfor får du den mest optimale virkning ved at blande det godt igennem med en skovl.

Det er ikke godt at hælde indholdet direkte fra posen og ned i fugen.

Se punktet „Nedfejning“

Hvorfor vibrere fuger, når stenene allerede er lagt?

Du vil opdage, at fugematerialet falder sammen, og at det er nødvendigt at feje noget mere i efter, at du har vibreret. Ved at vibrere sikrer du, at fugerne bliver kompakte og hærder dermed bedst op.

Tip! Brug gummimåtte på pladevibratoren, den skåner belægningen.

Hvorfor må jeg ikke vande TOP LOCK®?

Det er vigtigt, at du følger forskriften på sækken eller på vores hjemmeside med at bruge TOP LOCK® på en helt tør belægning, og at du fejer det tørt i. Hvis du blander det med vand inden, så vil du få en ikke-fast fuge, og du vil få rigtig meget slør på din belægning. De bindemidler vi har i TOP LOCK® vil simpelthen gå tabt, ja drukne, hvis de bliver vandet i. Materialet har brug for at hærde langsomt op for at kunne lave en lukket top.

Må jeg dække min nyfugede belægning til med plastic i tilfælde af regn?

Nej, for så hærder dine fuger ikke op. TOP LOCK® har brug for vinden til at hærde op med.

Dækker du dine nyvandede fuger til, stopper ophærdningen og bindemidlet vil gå tabt.

Tjek altid vejrudsigten, inden du begynder at arbejde med TOP LOCK®.

Hvornår hærder min fuge op?

Tja, det kommer helt an på vejret. Jo koldere det er, desto længere er fugen om at hærde op.

Ved ca. 20 grader vil fugen være hærdet så godt, at du kan gå på stenene 48 timer efter, og efter 72 timer er den hærdet så godt, at man kan køre let på belægningen.

Som udgangspunkt siger vi, at jorden skal være minimum 10 grader varmt døgnet rundt før og efter nedfejning. Er den koldere, kan du risikere, at processen med ophærdningen mislykkes.

I en anden ende af varmeskalaen, må temperaturen i fugen ikke overstige 30 graders varme, for her kan du risikere, at fugen hærder så hurtig op i overfladen og dermed stopper ophærdningsprocessen i resten af fugens dybde. Det vil sige, at den kun danner en tynd og ikke særlig holdbar skal. Du ved sikkert godt, at hvis lufttemperaturen er 25 grader, kan belægningsstenene sagtens være meget meget varmere, især hvis det har været varmt i flere dage.

Brug produktet alene.

Du får kun den ukrudthæmmende effekt ved at bruge produktet for sig. Altså kan du ikke blande det med et andet materiale som fx cement eller anden sandtype.

Tips til anvendelse

/

Nedfejning

Belægningen skal være 100% tør, før du fejer materialet ned. Det er vigtigt, at du fejer materialet i fugerne over en kort afstand, for at bindemidlerne ikke skal blive fejet i kun i den ene ende. Arbejd derfor kun med få sække ad gangen. Fej ned på langs og diagonalt. Når du har fejet TOP LOCK® ned i fugerne, skal du feje din belægning helt rent og gerne med en blød kost. Da kan du nemlig nemmest få alt materiale væk fra overfladen, så det ikke sætter sig fast, når du begynder at vande.

Hvordan vander jeg bedst mine TOP LOCK® fuger?

Når du har fejet din belægning ren for overskydende TOP LOCK®, så tager du en vandslange med brusehoved og indstiller den på tågeregn.

Du vander belægningen skridt for skridt, indtil du kan se, at vandet lægger sig ovenpå. Herefter fortsætter du videre til næste område. Når du har vandet det fugede materiale, gentager du opvandingen efter 5 minutter. Vandet må ikke begynde at løbe på belægningen, men skal kun ligge som et vandspejl.

Bagefter tjekker du en fuge, for at se om vandet er nået helt ned i fugedybden. Du kan stikke en skruetrækker ned i fugen og løfte noget sand op. Er sandet tør nederst, skal du foretage vanding igen. Du kan ikke benytte en vandkande eller havesprøjte, da den ikke giver nok vand.

Rart at vide: Arbejd kun inden for et område på max. 20 m² ad gangen, så kan du nemmere styre processen.

Anvendelsesområde

/

Kan jeg bruge TOP LOCK® til tegl eller belægningsklinker?

Du kan godt anvende TOP LOCK®, men du skal være opmærksom på, at du kan få et gråt slør på stenene.

Vores produkt indeholder bindemidler og lidt cement, og da disse hårdtbrændte sten ofte har åbne porer, kan der lægge sig noget materiale ovenpå, der giver et gråligt slør. Dette vil være synlig, jo mørkere stenene er.

Det er absolut nødvendigt, at du laver et testareal, for at se om du kan acceptere denne ”farvning”.

TOP LOCK® op ad husmursoklen?

Du kan roligt feje ned helt inde ved soklen. (OBS! Dette er ikke tilfældet ved produkterne Danfugesand® og Danfugstenmel®).

Hvad sker der, hvis jeg benytter TOP LOCK® på et bundet underlag?

Lad os lige slå fast, at du kun kan anvende TOP LOCK® på et ubundet underlag. Det vil sige et bærelag af sand/stabilgrus ovenpå råjord.

Vores produkt er vandgennemtrængelig og har brug for, at vandet siver hurtig væk underneden og væk fra fugen.

Har du et underlag af fx beton og betonrecycling eller træ, holder det lidt længere på fugten, og TOP LOCK® vil ikke kunne hærde ordentligt op. Derudover kan dine sten også komme til at se våde og pletvis hvide ud.

Overdækkede arealer

Vores produkter er bedst egnede i åbne vejrlige omgivelser. Det vil sige, hvor der er lidt af hvert med sol, vind og regn. Det er nemlig sådan, at tørre omgivelser suger fugt til sig, og når de tørre sten suger fugt fra omgivelserne, så kan der komme hvide udblomstringer (fra salte) på belægningsstenen. Dette vil oftest ske i foråret, eller når det bliver ekstremt varmt i sommerperioden. Modsat tilfældet ved husmursoklen, så kan udblomstringerne på stenene børstes eller vandes væk. Derfor skriver vi egentlig bare, at man ikke bør lægge det i carporten pga. udseendet.

Du kan ikke anvende produktet indendørs.

Kan jeg bruge TOP LOCK® ved og omkring min swimmingpool?

Nej, TOP LOCK® er ikke egnet til brug på arealer, der umiddelbart grænser op til poolanlæg. Produktet kan kun virke efter hensigten under regelmæssig gennemtørring, og derfor kan der ikke gives garanti for dets virkning i et permanent fugtigt miljø.

Problemer med anvendelsen

/

Afsmitning – Min belægning er blevet helt grå efter brug af TOP LOCK®.

Har du fået slør på din belægning, skal du ikke helt fortvivle. Dine sten er ikke ødelagte. Det vil normalt forsvinde af sig selv, når din belægning bliver udsat for lidt regn, vind og måske sne. Det er derfor, at vi siger, at du først skal lave et testareal, for at se hvor meget dine sten tager i mod.

Du kan eventuelt fjerne sløret med vand tilsat almindeligt flydende opvaskemiddel og ved at skrubbe hårdt med en gulvskrubbe. Opvaskemiddel ødelægger hverken fuge eller belægningssten. Det skal du helst gøre snarest, dog uden at komme i kontakt med selve fugen.

Se vores rensevejledning her.

Jeg har hvidt udtræk på mine fuger.

Er det kun fugerne, der er hvide?
Så kan det være at du har vandet for meget for hurtigt på samme sted, så bindemidlet lægger sig foroven.

Skulle det ske, at det øverste lag skaller af, kan du reparere det igen.

Se mere under "Sådan reparerer du fuger".

Er det kun stenene der har udtræk?
Så kan det være noget med stenen, ellers skal du kigge på, hvilket underlag du har, om det kan være et bundet underlag.

Se "Hvad sker der, hvis jeg benytter TOP LOCK® på et bundet underlag?"

Eller er der også enkelte udtræk på kanterne af dine belægningssten?
De hvide udtræk er salte, og det er faktisk et naturfænomen, som kan opstå især i perioder med meget varme i luften, og du vil oftest se det i foråret og tidlig sommer. Når fugt og varme mødes, trækker disse salte ud på belægningen. Fugten kan komme fra en våd underbund fx som følge af et regnskyl.

Disse udtræk opløser sig selv og bliver vasket væk af regnvejr, ved normalt slid på belægningen eller ved normal rengøring.

TOP LOCK® hærder ikke op.

Det kan der være så mange forskellige årsager til, at vi har brug for at vide noget om din belægning, og hvordan du har arbejdet med produktet. Hvis du mener, at du har gjort, som vi skriver på sækken og ud fra vores hjemmeside, så foreslår vi, at du udfylder en reklamationsformular og sender den til os, for at vi kan hjælpe dig videre.

Tryk her for reklamationsformular.

Myrer

Før du bruger fugematerialet, skal du bekæmpe myreboet med et egnet middel mod myrer. Først når fugerne er hærdet op, vil myrerne opgive at trænge gennem fugerne. Myrerne vil ganske enkelt flytte deres vandrerute.

Jeg har ukrudt i mine fuger.

Fugerne skal være hårde for at modstå nye ukrudtsfrø. Hvis en fuge har en afskalning, eller af en eller anden grund ikke er hærdet op, så kan ukrudtsfrøene spire frit.

TOP LOCK® er ingen gift og kan ikke bekæmpe ukrudt fra eksisterende rodnet. Det skal du bekæmpe, inden du fejer materialet i. Du har sikkert også set, at en mælkebøtte kan vokse gennem asfalten. Og ligesom det er vigtigt at fjerne alt eksisterende ukrudt inden ifyldning, lige så vigtigt er det også at vedligeholde belægningen og fugerne. Så vil du få det flotteste resultat.

Vedligeholdelse, pleje og rengøring

/

Skal jeg vedligeholde mine fuger?

Ja, hvis du vil undgå ukrudt, så skal du jævnligt feje din belægning. Er der ridser eller lunker i fugerne, så skal du reparere dem.

Sådan reparerer du fuger.

Du kan sagtens reparere din fuge. Hvis din fuge fx har fået en revne eller er sunket, så kan du kradse den op og fylde nyt TOP LOCK® i (husk at blande indholdet først). Du fylder i og banker fugen fx med en stor sten for at sandet ligger kompakt i fugen. Herefter vander du med en vandslange indstillet på støvstråle, nøjagtig som når du har fyldt nye fuger i hele belægningen.

Miljø og sikkerhed

/

Er TOP LOCK® miljøvenlig?

Ja, vores fugemateriale er ugiftigt.

TOP LOCK® består primært af almindelig kvartssand fra Danmark tilsat ufarlige bindemidler og lidt cement.

Har du først Danfugesand®, Danfugstenmel® eller TOP LOCK® mellem dine sten, så skal du ikke bruge så mange kræfter på at bekæmpe og afsvide ukrudt. Ligesom du kan vinke farvel til en masse unødvendige kemikalier.

Dansand