Gode råd

DANSAND® Stenmel

Læs mere om de mest hyppigt stillede spørgsmål her på siden.

Virkning

/

Hvordan virker DANSAND® Stenmel?

Det vaskede og ovntørrede produkt er primært almindelig knust norsk granit, som vi har tilsat nogle mineraler, der bevirker, at DANSAND® Stenmel har en høj pH værdi, hvor ukrudtsfrø har svært ved at spire. Der er simpelthen ingen næring i.

Mos / alger

Vores fugematerialer kan altså ikke forhindre eventuel forekomst af mos eller alger. Disse 2 botaniske fænomener elsker våde omgivelser. Du vil se dem i perioder efter megen regn eller fugt og også typisk i områder, hvor solen ikke er på konstant.

Brug et egnet middel mod mos- eller algebekæmpelse, så de ikke breder sig. Du kan minimere forekomsten ved altid at holde fugerne fyldte.

Anvendelse

/

Hvorfor vi angiver fugebredde og fugedybde.

Vi ved af erfaring, at hvis fugebredden er for stor, så triller stenmelet ud, når du færdes på belægningen, eller når det regner. Altså er det bedst, at du holder dig inden for grænsen, for at få det bedste resultat.

DANSAND® Stenmel: 1 – 20 mm

Fugedybden har også noget med holdbarhed at gøre. Vi anbefaler minimum 40 mm.

Hvis det er ved istandsætning, så har vi nogle løsninger, hvor det er op til dig, hvor længe fugerne skal modstå flyvende udkrudtsfrø.

Se eventuelt mere under vores 3 løsninger.

Hvorfor skal jeg blande indholdet?

Vi har tilført sandet nogle mineraler, som sammen med de større sandkorn kan lægge sig i den ene side af posen. Derfor får du den mest optimale virkning ved at blande det godt i gennem med en skovl.

Nedfejning

Belægningen skal være 100% tør, før du fejer materialet ned i fugerne.

Før i tiden lod man altid materialet ligge oven på stenene, så man kunne gå og træde det ned.

I dag anbefaler man, at på steder, hvor det skal se pænt ud, skal man feje rester af materialet væk. Dels fordi nye sten er coatede fra fabrikken, og dels fordi der kan komme kalkudfældning på stenene. Da vi har tilført mineraler i produkterne, er det vigtigt, at du fejer din belægning ren og gerne med en blød kost, så du undgår en udblomstring på stenene.

Hvorfor vibrere fuger, når stenene allerede er lagt?

Du vil opdage, at fugematerialet falder sammen, og at det er nødvendigt at feje noget mere i efter, at du har vibreret. Fugerne skal altid være fyldt op til fugekanten.

Tip! Brug gummimåtte på pladevibratoren, den skåner belægningen.

Brug produktet alene.

Du får kun den ukrudthæmmende effekt ved at bruge produktet for sig. Altså kan du ikke blande det med et andet materiale som fx cement eller anden sandtype.

Anvendelsesområde

/

Kan jeg bruge DANSAND® Stenmel til tegl eller belægningsklinker?

Nej, du kan desværre ikke anvende dette fugeprodukt, da du risikerer, at der kommer hvide udblomstninger på stenene. Disse udblomstninger kan du ikke fjerne igen.

DANSAND® Stenmel har en høj pH-værdi (på ca. 10,4), og disse hårdtbrændte sten vil suge al fugt fra vand/regn og dermed også suge fugt ud af sandet og omgivelserne. På grund af den høje pH-værdi kan der opstå hvide kalkudblomstringer.

Ingen stenmel op ad husmursoklen.

Du må aldrig bruge DANSAND® Stenmel op ad en mursokkel eller andet murværk – du kan i stedet lægge noget ovntørret kvartssand eller andet læggesand. Sokkelpuds er mere porøst og kan i nogle tilfælde suge salte fra fugematerialet, som viser sig som hvide udblomstringer på soklen. Og disse kan ikke bare vaskes væk.

Det er sjældent, at du ser ukrudt inde ved soklen.

Kan jeg bruge DANSAND® Stenmel ved og omkring min swimmingpool?

Nej, DANSAND® Stenmel er ikke egnet til brug på arealer, der umiddelbart grænser op til poolanlæg. På grund af stænk vil der være fare for, at fugematerialet bliver tilført belægningen eller vandet, hvilket bør undgås.

Overdækkede arealer

Vores produkter er bedst egnede i åbne vejrlige omgivelser. Det vil sige, hvor der er lidt af hvert med sol, vind og regn. Det er nemlig sådan, at tørre omgivelser suger fugt til sig, og når de tørre sten suger fugt fra omgivelserne, så kan der komme hvide udblomstringer (fra salte) på belægningsstenen. Dette vil oftest ske i foråret, eller når det bliver ekstremt varmt i sommerperioden. Modsat tilfældet ved husmursoklen, så kan udblomstringerne på stenene børstes eller vandes væk. Derfor skriver vi egentlig bare, at man ikke bør lægge det i carporten pga. udseendet.

Du kan ikke anvende produktet indendørs.

Hvad sker der, hvis jeg benytter DANSAND® Stenmel på et bundet underlag?

Lad os lige slå fast, at du kun kan anvende vores produkter på et ubundet underlag. Det vil sige: et bærelag af sand/stabilgrus lagt oven på råjord.

Vores produkt er vandgennemtrængelig og har brug for, at vandet hurtig siver væk underneden og væk fra fugen.

Har du et underlag af fx beton og betonrecycling eller træ, holder det lidt længere på fugten, og du vil se, at dine sten og fuger kan komme til at se pletvis hvide ud.

Problemer med anvendelsen

/

Hvorfor får jeg ukrudt i min belægning?

Der findes 2 slags ukrudt: Ukrudt, som spreder sig gennem rodnettet, og ukrudtsfrø, der kommer flyvende og sætter sig i fugen.

Inden du lægger stenmel, skal alt eksisterende ukrudt (og rodnet) være tilintetgjort. Vores stenmel virker ikke som gift mod eksisterende ukrudt, men er et dårligt vækstmedie - det vil sige, at nye ukrudtsfrø ikke kan slå rod i sandet. På grund af den høje pH værdi (ca. 10,4) vil roden simpelthen tørre ud.

Ukrudtsfrø, der bliver båret med vinden: Dem undgår du sætte rod ved at sørge for, at have fyldt fugerne med minimum 4 cm højt fugemateriale. Og fugerne holder bedre, hvis du sørger for at holde din belægning ren for snavs og blade. Hvis fugematerialet pakker i fugen, skal du efterfylde.

Det er vigtigt, at fugerne altid er fyldte til fugekant.

Jeg har hvidt udtræk på mine fuger.

Og er der er også enkelte udtræk på kanterne af dine belægningssten?
De hvide udtræk er salte, og det er faktisk et naturfænomen, som kan opstå især i perioder med meget varme i luften, og du vil oftest se det i foråret og tidlig sommer. Når fugt og varme mødes, trækker salte ud på belægningen, der giver disse hvide udtræk. Fugten kan komme fra en våd underbund fx som følge af et regnskyl.

Disse udtræk opløser sig selv og bliver vasket væk af regnvejr, ved normalt slid på belægningen eller ved normal rengøring.

Er det kun stenene, der har udtræk?
Så kan det være noget med stenen, eller du skal kigge på hvilket underlag du har, om det kan være et bundet underlag.

Se "Hvad sker der, hvis jeg benytter DANSAND® Stenmel på et bundet underlag?".

Vedligeholdelse, pleje og rengøring

/

Skal jeg vedligeholde mine fuger?

Ja da, for så får du den pæneste og mest holdbare fuge.

Tip!! Når havesæsonen starter i foråret, kan du vurdere, hvor meget du vil gøre ud af det. Om du bare skal toppe fugen op, eller om du skal lave en mere omfattende renovering. Derfor har vi lavet de 3 løsninger til dig. De er ikke så svære :)

Se mere under vores 3 løsninger.

Miljø og sikkerhed

/

Er DANSAND® Stenmel miljøvenlig?

Ja, vores fugemateriale er ugiftigt.

DANSAND® Stenmel består primært af knust granit fra Norge og af bæredygtige naturlige mineraler, der giver en høj pH værdi.

Har du først Danfugesand®, DANSAND® Stenmel eller TOP LOCK® mellem dine sten, så skal du ikke bruge så mange kræfter på at bekæmpe eller afsvide ukrudt. Ligesom du kan vinke farvel til en masse unødvendige kemikalier.

Dansand